Üye Girişi

Kullanıcı Adı:  Parola:    Kaydol |  Kayıp Parola

Başlığı Görüntüle

SketchUp Türkiye » Eğitim » Görselli Konu Anlatımları
MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Material Kullanılması)
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

49 Hafta Önce 03:09 ÖS MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma... | Düzenleyen llllerdemlllll 48 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

llllerdemlllll
Yönetici

Katılım Tarihi: 09.05.08
Dipnot: Doktoturk adlı üyemizin yaşadığı soruna yönelik hazırlamış olduğum bir anlatım. Tek bir konu başlığı altında toplanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum.

Eğimli yüzeylere malzeme uygularken genellikle istediğimiz sonuca ulaşamayız. Bu gibi durumlarda farklı yollar izlenebilir. Malzemenin özellikleri ve formun özelliklerine göre uygulayabileceğimiz bazı yöntemler vardır.Bunların en önemlilerini dört başlık altında anlatmaya çalıştım. Benzer sorunları yaşayan arkadaşlarımız kendi modelleri için uygun yöntemi seçebilirler

1-Bu yöntem genelde (Terrain) arsa yüzeylerinde,
malzemenin boyutları küçük ve düzgün ise; Ve malzemenin tek yönde devam etmesini istiyorsak; (Örneğin kaldırımdaki bir bombe üzerinde düzeni bozmadan devam etmek gibi.) kullanılması daha kullanışlıdır.

Nasıl kullanacağız;

Herhangibir poligon üzerine sağ tıklayıp (grup var ise grubun içinde tıklamanız gerek) Texture/ position yönünü istediğimiz şekilde ayarlıyoruz.
img188.imageshack.us/img188/5164/20820757.jpg
img9.imageshack.us/img9/4909/52197579.jpg

Ayarladığımız malzeme poligonunu üzerine material editördeki resimde işaretlediğim ikon ile tıklıyoruz.
img200.imageshack.us/img200/3359/95567497.jpg

Uygulanmasını istediğimiz tüm yüzeyin hepsini çift tıklayarak seçiyoruz.Ve malzemeyi uyguluyoruz.( Mutlaka bazı yerlerde yine bozulmalar olacaktır, Onların üzerine düzelene kadar tekrar tıklıyoruz)
img9.imageshack.us/img9/8151/45420803.jpg

2-Bu yolun küre gibi yüzeylede uygulanması çok iyi sonuçlar vermez. Geometrik eğrisi küre kadar kavisli olmayan yüzeylerde kullanılması basit ve etkilidir.
Bunu şu şekil düşünebilirsiniz ; elinizde, üzerinde yazılar ve şekillerin olduğu bir lastik var. Eğer bu lastiği gerdirirseniz, yazı ve şekillerin geometriside esnekliğe göre bozulacaktır.
Sketchup ta ise tek yüzlü bir yüzeyi kavisli bir yüzeye yerleştirmek için bu yöntem uygulanır. Yani kürenin üzerine malzemeyi gerdirmek gibi.
Bazen istediğimiz sonuçları alabiliriz. Fakat bilinmelidir ki , malzeme boyutu performansı değiştirebilir. Eğer malzemenin boyutu yeterli değilse deformasyonlar daha fazla olacaktır.

Nasıl kullanacağız;
Öncelikle oluşturduğumuz yüzeyin yatay veya düşey izdüşümünü alıyoruz. Bu izdüşüm üzerine istediğimiz materyali uyguluyoruz. Texture position değerlerini istediğimiz büyüklükte ve yönde ayarlıyoruz. Ve yüzeye sağ tıklayıp texture/projected sekmesini takip ediyoruz. Şimdi material editördeki damlacık ikonu ile bu yüzeye tıklayıp, sonra uygulamak istediğimiz yüzeyin üzerine tıklıyoruz.
img4.imageshack.us/img4/5189/89138344.jpg

Texture projected işaretli olmadığında.
img9.imageshack.us/img9/1590/60778661.jpg

Texture projected işaretli ise
Bu şekilde yüzeyi oluşturan poly ler arasında iyi bir uyum var; Fakat son noktalara doğru malzeme gerilmeye başlıyor.Son 5 derecelik açıda malzeme bozuluyor.O yüzeylere ayrı bir işlem daha uygulayarak küre için kullanabiliriz .
Örneğin bir göz retinası yapacak isek; son noktalar beyaz olduğu için hiç bir bozulma farkedilmeyecektir.Yani demek istediğim
malzeme özellikleri sonucu değiştirebilir.

(Düşey izdüşüme uygulandı)

img41.imageshack.us/img41/5263/30793466.jpg

(yatay izdüşüme uygulandı)

img23.imageshack.us/img23/4703/57381242.jpg

(Retina)

img196.imageshack.us/img196/7717/60718605.jpg

3- Materyale 'make ınique' ve 'project' işlemleri uygulandığında.

Bu yol ile materyale istediğiniz geometrik formun şeklini almasını sağlarsınız. Yani malzemenin sınırları formun şeklini oluşturur.İkinci yöntemden biraz daha iyi sonuç verir.

Nasıl kullanacağız;
İzdüşüm yüzeydeki malzemenin üzerine sağ tıklayıp/make unique' işaretleyin.Ve texture/project'i de işaretleyip uygulanmasını istediğiniz yüzeye damlacık ikonu ile referans alıp uygulayın.

img196.imageshack.us/img196/1108/75162867.jpg
img4.imageshack.us/img4/2530/24997070.jpg

4- En iyi performansı veren çözüm, hdri veya panaromik malzemeler kullanmaktır.Yoksa küre gibi moldelerde bazı deformasyonlar olabilir. Bunların az olması; malzemin cinsine(hdri,jpeg,vCool, rengine ve geometrisine bağlı olarak değişebilir.
Render programları ile daha iyi sonuçlar alınabilir.

Son olarak farklı bir örnek.

img188.imageshack.us/img188/5676/50052626.jpg

NOT: İzdüşüm yüzeylerinden daha geniş yüzeyler tercih edebilirsiniz.Fakat uzunluğu iyi ayarlamalısınız.
Malzemenin boyutunu dikkate almazsanız material ler üst üste binebilir.

x 2
49 Hafta Önce 04:10 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

HGA
Yönetici

Katılım Tarihi: 09.05.08
Emeğine, anlatımına sağlık Erdem. Bu işte çok iyisin!!!

49 Hafta Önce 04:52 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

st-archy
Süper Yönetici

Katılım Tarihi: 07.03.08
Teşekkürler erdem, eline sağlık.

48 Hafta Önce 12:01 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

buyser
Yönetici

Katılım Tarihi: 03.04.08
Eline sağlık Erdem,
Ben buna çok ihtiyaç duyuyordum,
deneyeceğim, umarım başarırım, başaramazsam başını ağrıtırım Smile
Sevgiler
Ayşe Serap Buyurgan

"Her kışın sonu baharmış..."

18 Hafta Önce 05:55 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

yasinx76
Kıdemli Üye

Katılım Tarihi: 18.05.08

Uyarı seviyesi 0
Konu ile alakalı bir eklentiye rasladım. Birkaç deneme yaptım ve başarılı gördüm.
Eklentiye ulaşa bileceğiniz lin aynı zaman da video görüntüsünü de içermektedir.

http://forums.ske...mp;t=23725
Duyulmaz çığlıklarım, en sessizinden onlar..

18 Hafta Önce 06:06 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

yasinx76
Kıdemli Üye

Uyarı seviyesi 0
Deneme sonucu;

Çizim
img709.imageshack.us/img709/6290/94873599.jpg

Normal kaplama
img219.imageshack.us/img219/9233/61971501.jpg

Ve UV Tools uygulama sonrası
img405.imageshack.us/img405/9664/14341262.jpg

18 Hafta Önce 08:10 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

Erkan Mantas
Üye

Katılım Tarihi: 01.09.09

Uyarı seviyesi 0
Su programin kullanimi hakkinda yardimci olabilir misiniz? Illa obj. mi yapmamiz gerekiyor? Nerden baslayacagiz?
Sketchup'ta modelledik diyelim degisken yuzeyli bir cisim, baska cisimler de var. obj yapinca hepsini mi obj. yapacak bu? (Cok fazla kurcalamadigimdan garip sorular soruyor olabilirim.) Smile
Erkan Mantaş
İnşaat Mühendisi

18 Hafta Önce 08:32 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

yasinx76
Kıdemli Üye

Uyarı seviyesi 0
Program tamamen ayrı bir yazılım ve kendi içinden değişiklik yapıp SU'a atıyorsunuz. Fakat, programın SU için bir RB uzantılı dosyası var ve ben sadece bu dosyayı yükledim (programın kendisini kurmadım). Bu eklenti SU içerisin de sağ tıklama ile görünüyor. Nesneyi normal bir şekilde kaplıyorsunuz ve sağ tıklayıp 'UV Tools' seçeneğinin yanın da açılan iki ekstra seçenekleri kullanarak düzeltme yapıyorsunuz. Programın videosun da bu gösterilmemiş. Tamamen indirip kurunca, videoda uygulanan daha çok seçenekler ile daha başarılı bir uygulama gerçekleştire bilirsiniz.
(ben de çok fazla kurcalamadım Smile )

18 Hafta Önce 09:09 ÖS RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma...
Kullanıcı Avatarı

Erkan Mantas
Üye

Katılım Tarihi: 01.09.09

Uyarı seviyesi 0
Gordugum kadariyla programin ayri yazilim halini kullanirsak tek yonlu calisabiliyoruz Smile Yani Sketchup'ta obj olarak kaydedip (butun modeli kaydetigi icin modelimiz bircok parcadan meydana geliyorsa boyamak istedigimizi ayri dosyada kaydedip .obj dosyasina cevirip programda duzenleyip bir koseye koyuyoruz.... Cunku bu obj dosyasini bir daha sketchup'a atma sketchup icinde calistirma sansimiz malesef yok. Cunku cevirdigi dosyayi tekrar .skp cinsinden calistiramiyor veya .skp uzantili dosyamiz icine .obj uzantili nesne yukleyemiyor...
Kisacasi, soylediginiz .rb uzantili uv tools eklentisi olmali. Onun haricinde bi yolu yok bu programin. Gerci o eklentiyi buldum ama calistirmaya kalktigimda hemen kapatiyor dosya kendini. Bir hata var yani eklentide ya da sketchup'ta...
Erkan Mantaş
İnşaat Mühendisi

16 Hafta Önce 10:33 ÖÖ RE: MimariSketchup-(Eğrisel Yüzeylerde Ma... | Düzenleyen Mavi Ay 15 Hafta Önce
Kullanıcı Avatarı

Mavi Ay
Üye

Katılım Tarihi: 24.02.10

Uyarı seviyesi 0
Arkadaşlar binamızın önünde yarım yuvarlak daire var. Bunun üzerine o bölüme denk gelen resimi yuvarlak olarak yerleştiremedim. Yardımcı olabilecek arkadaş varsa memnun olurum.

Modelimin görüntüsü bu...
http://i1005.hizl...6/1235.jpg

Atlanilacak Forum:

RSS - WeblinkleriRSS - MakalelerRSS - Haberler